Top 5 miejsc na rodzinne wakacje w Chorwacji. Dzieci nie będą się tam nudzić!

autor i źródło:Paulina Kurowska-Ciupka

W Chorwacji każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno poszukiwacze wakacyjnych przygód, zwolennicy leniwego wypoczynku, miłośnicy zwiedzania, jak i rodziny z dziećmi. Poniższy miniprzewodnik jest właśnie dla was, drodzy rodzice. Dowiecie się z niego, w które rejony Chorwacji szczególnie warto pojechać z maluchami.

Przy organizacji "letniego wyjazdu z dziećmi" kluczowe jest, by wybrać cel podróży, który zapewni maluchom wiele atrakcji, a i dla nas pobyt w nim będzie przyjemnością. Proponujemy Chorwację. Przyjemny klimat, morze, plaże, cudowna architektura, piękna przyroda, pyszna kuchnia i moc atrakcji dla dzieci. Tak w jednym zdaniu można opisać to, co was tam czeka.

Istria – dla poszukiwaczy przygód

Istria to region idealny dla wszystkich zwolenników aktywnego wypoczynku pełnego przygód. Dla dzieci największą atrakcją regionu bez wątpienia jest Istralandia, pierwszy aquapark w Chorwacji i jedno z najciekawszych tego typu miejsc w Europie. Na jego terenie znajduje się 20 różnych zjeżdżalni o łącznej długości 2 km oraz najwyższa zjeżdżalnia w Chorwacji o wysokości 27 m. Podczas gdy dzieciaki będą szaleć na zjeżdżalniach i skakać z trampolin do wody, dorośli mogą relaksować się w basenach z hydromasażem lub korzystać z jednego z kilku punktów gastronomicznych znajdujących się na terenie aquaparku.

Archipelag to także gratka dla miłośników zwierząt. Na wyspie Veliki Brijun zlokalizowany jest Park Safari. Zajmuje 9 ha i zamieszkują go egzotyczne zwierzęta, najczęściej będące podarkami zagranicznych gości dla marszałka Tity (który na Brijuni miał swoją rezydencję). Do najsympatyczniejszych mieszkańców Parku należą słonica Lanka, zebry, indyjskie święte krowy i wielbłądy. W Istrii można odwiedzić także rezerwat ornitologiczny Palud, który jest domem dla aż 220 gatunków ptaków.

Jakby tego było mało, Istria skrywa sporo atrakcji także pod ziemią. Na tym terenie znajduje się sporo jaskiń, które można zwiedzać pod opieką przewodnika.

Piękny, urozmaicony krajobraz i mnogość tras rowerowych sprawia, że ten region można przemierzać na dwóch kółkach. Szczególnie wiosną i jesienią, kiedy nie ma upałów. Jeśli planujesz w Chorwacji jeździć z dziećmi na rowerach, pamiętaj, że rowerzyści do lat 16 zobowiązani są podczas jazdy jezdnią nosić na głowie kask ochronny.

Chorwacja to idealne miejsce do spędzenia rodzinnych wakacji z dziećmi.

Znajdziesz tu przyjemny klimat, ciepłe morze, zabytki, dziką przyrodę i moc atrakcji.

Rodziny z dziećmi przyciągają do Chorwacji piękne plaże z licznymi atrakcjami dla najmłodszych.

W Chorwacji możecie spędzić aktywne wakacje z dziećmi. Zabierzcie rowery, stroje kąpielowe i maski do snurkowania.

fot. Aleksandar Gospic

Biograd na Moru – punkt wypadowy

Biograd na Moru znajduje się w Dalmacji i nazywany jest sercem Adriatyku. Miasto jest świetnym punktem wypadowym do zwiedzania licznych atrakcji wokół. W jego pobliżu są takie piękne i słynne chorwackie miasta jak Zadar, Szybenik i Nin. Będąc w tej okolicy, koniecznie należy posłuchać Organów Morskich i zobaczyć Powitanie Słońca w Zadarze oraz odwiedzić w Szybeniku zabytki wpisane na listę UNESCO, w tym katedrę św. Jakuba. Niedaleko stąd także do Parku Narodowego Krka, gdzie można zobaczyć słynne wodospady na rzece Krka.

W samym Biogradzie znajdziecie piękne żwirkowe plaże. Jedną z nich jest Dražica, określana jako najlepsza chorwacka plaża dla rodzin z dziećmi. Znajdziecie tu centrum nurkowe, restauracje, wielką zjeżdżalnię, przebieralnie oraz prysznice. Można dojść na nią promenadą prosto z centrum miasta.

Jedną z atrakcji Biogradu jest Vransko – największe jezioro Chorwacji. Miłośnicy dwóch kółek mogą udać się na rodzinną przejażdżkę wzdłuż jego linii brzegowej. Na środku jeziora znajduje się punkt widokowy Kamenjak, z którego można podziwiać całe jezioro, archipelag Kornati oraz pobliskie wyspy. Na punkcie widokowym znajduje się kawiarnia, w której można odpocząć, a jednocześnie nadal rozkoszować się pięknym widokiem.

Jednak najciekawszą atrakcją dla rodzin z dziećmi jest największy chorwacki park rozrywki, zlokalizowany zaledwie kilometr od plaży. Znajdziecie tam "Atlantydę" – jedną z najczęściej odwiedzanych atrakcji spośród wszystkich europejskich parków rozrywki. Jest też kolejka górska o wymownej nazwie "Pociąg śmierci". Park jest przemyślanie urządzony, podzielony na trzy strefy tematyczne: kosmos, dziki zachód i statek piratów. Znajdują się tu też atrakcje dla młodszych dzieci, np. największy w okolicy diabelski młyn, z którego rozpościera się piękny widok na okolicę.

Wyspa Rab – dla zwolenników leniwego wypoczynku

Leniwy wypoczynek z dziećmi? Czy to możliwe? Jeśli masz dzieci, którym do szczęścia wystarczy dostęp do morza i piasek – tak. Wyspa Rab słynie z piaszczystych plaż. Jest ich tu najwięcej na całym Adriatyku. Największą popularnością wśród rodzin z dziećmi cieszy się Rajska Plaża. Jest długa, a w jej sąsiedztwie rośnie las piniowy, gdzie można skryć się w cieniu drzew. Morze jest tu dość płytkie, a woda ciepła. Brzmi jak marzenie. Tym bardziej że najsłynniejsza plaża wyspy Rab znalazła się na stworzonej przez stację CNN liście 100 najlepszych plaż świata.

Samo miasteczko Rab warte jest odwiedzenia. Szczególnie w dniach 25–27 lipca. Ma wtedy miejsce Rabska Fjera, najstarszy i największy średniowieczny festiwal letni w Chorwacji. W ramach święta odbywają się pokazy tradycyjnych rzemiosł, takich jak garncarstwo, malarstwo, rybołówstwo, bicie monet, szycie, wyplatanie koszyków, stolarstwo i rzeźbienie, a także pokazy kuszników. Atmosferę całego wydarzenia uświetniają muzycy i chorążowie, a wszyscy uczestnicy, ubrani w kostiumy średniowieczne, mogą się przyłączyć do wielkiego orszaku maszerującego ulicami miasta.

Ponadto wyspa Rab to świetne miejsce do uprawiania sportów wodnych: żeglarstwa, windsurfingu czy nurkowania. W okolicach wyspy znajdują się morskie jaskinie, które można zwiedzać.

Wyspa Lošinj – dla fanów wodnego szaleństwa

Wyspa Lošinj nazywana jest wyspą witalności. Czeka was tu gęstwina lasów sosnowych i śródziemnomorskiej roślinności, a wśród niej kilometry ścieżek rowerowych. Znakiem rozpoznawczym wyspy Lošinj są delfiny butlonose, które beztrosko pływają w archipelagu Lošinj. Można je obserwować podczas wycieczki statkiem. Taka atrakcja zachwyci na pewno nie tylko dzieci.

Jeśli interesuje was podwodny świat, wybierając się na Lošinj, koniecznie zabierzcie ze sobą maski do snurkowania. Wokół archipelagu pływa mnóstwo pięknych ryb, które można podglądać. Najpopularniejsza plaża na wyspie, Plieski, ma żwirkowy brzeg, ale w głębi morza kryje się piasek. Dzięki temu woda jest cudownie przejrzysta i ma piękny kolor.

Jeśli takie atrakcje nie będą wystarczające dla waszych dzieci, na wyspie znajduje się także aquapark Čikat, w którym można fantastycznie spędzić wspólnie czas.

Wyspa Brač z najpiękniejszą chorwacką plażą

To właśnie na wyspie Brač (konkretnie w mieście Bol) mieści się najbardziej charakterystyczna plaża Chorwacji – Zlatni Rat (Złoty Róg). Plaża posiada dwa brzegi i dwa oblicza. Często po jednej stronie hula wiatr, tworząc na morzu wysokie fale, idealne warunki dla małych windsurferów i kitesurferów do stawiania pierwszych kroków na deskach. Drugi brzeg miewa zupełnie inne oblicze. Morze bywa tu spokojne i ciepłe. W wyniku działania wiatru i prądów morskich plaża potrafi co roku zmieniać swój kształt.

Rodzinom z dziećmi spodoba się także inna plaża usytuowana we wschodniej części Bolu – Martinica. Zejście do wody jest tu bezpieczne, dno morskie powoli opada. Plaża podzielona jest na dwie części, które oddziela od siebie niewielki półwysep z dominikańskim klasztorem.

Brač to największa dalmatyńska wyspa. Słynie z wydobycia białego kamienia. Tego samego, który zdobi m.in. Pałac Dioklecjana w Splicie. Na wyspie znajduje się z najwyższy szczyt chorwackich wysp – Vidova Gora, wznosząca się na 778 m n.p.m. Na górę wiedzie pieszy szlak, zaś wędrówkę umilają wspaniałe widoki: na morze, nieco odległą wyspę Hvar oraz plażę Złoty Róg.

Pod klifami Vidovej Gory skrywa się inna wielka atrakcja wyspy – Smocza Jama. Znana też pod nazwą Jaskinia Dragona. Ma zaledwie ok. 20 m długości, ale zachowała liczne ślady głagolaszy z miejscowości Poljica, którzy w połowie XV w. uciekli na te strome, południowe zbocza wyspy Brač, aby w jaskini wieść zakonny żywot. Dziś w jaskini znajdują się pozostałości kaplicy i mieszkań żyjących tam pustelników.

Chorwackie specjały, których należy spróbować. Uwaga, na jednym kęsie się nie skończy

autor i źródło:Paulina Kurowska-Ciupka

Jeśli przy wyborze miejsca na wakacje równie ważnym czynnikiem co pogoda, widoki czy atrakcje dla dzieci jest dla was kuchnia, dobrze trafiliście! Tym tekstem postaramy się przekonać was, że warto odwiedzić Chorwację i to nie tylko dla obłędnych widoków, ale też pysznego jedzenia.

Mimo że Chorwacja to popularny cel podróży Polaków, ze świecą szukać nad Wisłą typowo chorwackich restauracji. A szkoda, bo kuchnia chorwacka jest pyszna i ciekawa. Łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni kontynentalnej i śródziemnomorskiej. Pachnie papryką, obfituje w ryby, owoce morza i mięso. Odwiedzając Chorwację, koniecznie należy spróbować kilku tamtejszych specjałów. Bez tego wyjazd się nie liczy.

Maraschino z Zadaru

Kulinarną podróż po Chorwacji zaczynamy od… likieru. Maraschino to słynny na cały świat wiśniowy likier. Przepis na niego został zapisany już na początku XVI w. w klasztorze Dominikańskim w Zadarze. Choć obecnie Maraschino można spotkać w całym kraju, to właśnie w Zadarze wytwarza się go w oryginalny sposób, z owoców i liści lokalnej odmiany dzikiej wiśni – maraski.

Likier jest bezbarwny, słodki, aromatyczny i… mocny. Zawiera 30–40 proc. alkoholu. Pili go słynni kochankowie – tacy jak Casanova, znani generałowie – tacy jak Napoleon, osobistości światowej sławy – np. Hitchcock. Maraschino wypijany był na pierwszym i ostatnim rejsie legendarnego Titanica, pisał o nim nawet Honoré de Balzac. Będąc w Dalmacji, koniecznie trzeba go spróbować.

Ser z wyspy Pag

Polacy mają oscypka, Grecy fetę, Hiszpanie pecorino, a Chorwaci paški sir. Wyrabia się go z mleka owiec z wyspy Pag. Ta rasa uznawana jest za najmniejszą wśród owiec śródziemnomorskich, w związku z tym daje mało mleka. Do produkcji jednego krążka paškiego sera o wadze 2,5 kg używa się mleka aż z sześciu owiec. Zwierzęta na wyspie Pag pasą się na pastwiskach pokrytych solnym nalotem, który wiatr przynosi z morza. Na tych terenach jest niewiele trawy, dlatego owce jedzą głównie zioła i rośliny lecznicze, które rosną na wyspie. To wpływa na smak mleka i w konsekwencji także na smak sera. Paški sir, który leżakuje ponad rok, zaliczany jest do najlepszych owczych serów na świecie.

Kulen ze Slawoni

Na wschodzie Chorwacji znajduje się historyczna kraina o nazwie Slawonia, z której wywodzi się jedna z najpopularniejszych chorwackich kiełbas – kulen. Być w tej części Chorwacji i nie posmakować tego przysmaku, to jak być w Hiszpanii i nie zjeść fueta.

Kulen wytwarza się z wieprzowiny najlepszej jakości. Przeznaczone na kulen świnie nie mogą być zbyt młode, muszą być dorodne, ważyć co najmniej 180 kg. Najlepszą kiełbasę uzyskuje się z dwóch świńskich ras: mangulicy i czarnej slawońskiej, ze świń, które są wypasane w zagajnikach i lasach, gdzie jedzą też żołędzie lokalnego dębu szypułkowego. Część mięsa w kulenie jest grubo pokrojona, część zmielona. Całość doprawia się papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem, upycha się ją do wieprzowego jelita. Tak przygotowaną kiełbasę wkłada się do solanki na pięć dni, a następnie wędzi przez co najmniej miesiąc, choć optymalny czas dojrzewania w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu wynosi ok. pół roku. Kulen ma także siostrę – kulenova seka (w dosłownym tłumaczeniu "siostra kulena") to jest to samo mięso zamknięte w cieńszym jelicie.

Chorwaci spierają się co do sposobu podawania swojej regionalnej kiełbasy. Część kroi ją na cieniutkie plasterki, część podaje plastry grube na szerokość palca.

Będąc w Slawonii, koniecznie posmakuj także innego mięsnego specjału – aromatycznej szynki slawońskiej.

Sardynki z Kali

Na wyspie Ugljan w miejscowości Kali znajduje się największa rybacka miejscowość po chorwackiej stronie Adriatyku. Rybacy z Kali łowią wiele gatunków ryb, w tym sardynki stanowiące podstawę chorwackiego rybołówstwa. My, Polacy nie doceniamy sardynek. Jemy je najczęściej wędzone, z puszki. Chorwaci natomiast traktują je jak skarb swojej kuchni. Jedzą je pod różnymi postaciami: z grilla, marynowane, smażone (najczęściej w panierce z dodatkiem aromatycznych ziół) czy solone. Te ostatnie smakiem i zastosowaniem przypominają anchois. Tuszki sardynek solonych serwuje się w Chorwacji razem z oliwą i podaje do lampki białego wina. Solone rybki służą także jako dodatek do kanapek, przekąsek i serów.

Żaby z delty rzeki Neretwy

Delta Neretwy znajduje się w południowej Dalmacji. Nie jest to bardzo znany turystycznie region, ale zdecydowanie wart odwiedzenia. Dość powiedzieć, że blogerzy nazywają go chorwacką Kalifornią. Jednak nie tylko dla widoków warto tu przyjechać. To miejsce atrakcyjne także ze względów smakowych. Delta Neretwy to jeden z najbardziej żyznych terenów w całej Chorwacji, który może się poszczycić wspaniałymi warzywami, owocami (głównie mandarynkami i winogronami) oraz zbożem. Jednak główną atrakcją kulinarną są tu żaby oraz węgorze, którymi zachwycał się już cesarz rzymski Wespazjan. W lokalnych restauracjach można więc znaleźć takie pozycje jak np. brodet z węgorza czy risotto z żabami.

Ostrygi ze Stonu

Każdy fan owoców morza powinien choć na jeden dzień przyjechać do miasteczka Ston na półwyspie Pelješac. Słynie ono z najlepszych ostryg w całym kraju. Hoduje się je tam od wieków. Można je zjeść w lokalnych restauracjach lub kupić na przydrożnych stoiskach. Zainteresowani mogą także zwiedzić hodowlę ostryg statkiem. Co roku w marcu z okazji święta św. Józefa w miasteczkach Ston i Mali Ston odbywa się Festiwal Ostryg. Prawdziwa gratka dla łasuchów.

Równie popularne w Chorwacji są mule, przez mieszkańców nazywane "dagnje". Najczęściej podaje się je duszone w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki.

Skarby chorwackich piwniczek. Najbardziej znane chorwackie szlaki winne

autor i źródło:Agnieszka Małgorzata Adamska

Na myśl o wakacjach w Chorwacji przed oczami stają nam urzekające widoki, wyborne potrawy i oczywiście winnice pełne lokalnych specjałów. Te ostatnie coraz częściej stają się głównym celem zagranicznych gości. Trudno się dziwić – podróż szlakami tutejszych winnic to istna uczta dla wszystkich zmysłów. Oto regiony, których nie może przegapić żaden wielbiciel winnych trunków.

Enoturystyka, czyli turystyka winiarska to prężnie rozwijający się trend podróżniczy, którego założeniem jest odwiedzanie lokalnych winnic i smakowanie ich wyrobów. Od pewnego czasu Chorwacja zajmuje zaszczytne miejsce na liście cenionych winiarskich regionów. Wyjątkowy, rześki smak tamtejszych szczepów trafia w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Atrakcyjności chorwackim winom dodaje fakt, że większość z nich jest dostępna jedynie na miejscu – tyko niewielką ich ilość przeznacza się na eksport. Trunki o urzekającym bukiecie, produkowane w miejscach, które śmiało można nazwać winnym rajem – taki scenariusz brzmi jak wakacje marzeń! Przedstawiamy najważniejsze chorwackie szlaki winne, które trzeba zobaczyć.

Chorwackie wina spożywane są raczej lokalnie – na eksport wysyłana jest bardzo niewielka ilość. To sprawia, że chorwackie winnice są tak fascynującą i wartą odkrycia atrakcją turystyczną.

Kraj winem płynący

Mało kto wie, że Chorwacja słynie z wyśmienitych win. Na tych pięknych, malowniczych terenach ciągną się rozległe tereny winnic, którym zawdzięczamy szczepy o wyjątkowych walorach smakowych. Na światowym rynku chorwackie wina są produktem niszowym, bo kraj nie nastawia się na ich szeroki eksport. To sprawia, że koneserzy win ściągają w te rejony, żeby skosztować różnorodnych odmian win o wysublimowanych aromatach i przyjrzeć się z bliska ich produkcji.

Urlop w otoczeniu bezkresnych pól winorośli to obietnica błogiego relaksu i niezapomnianych doznań smakowych. Ale odpoczynek i degustacja specjałów z lokalnych piwniczek to niejedyne atrakcje, jakie czekają nas na chorwackich szlakach winnych. Zróżnicowane rejony zachwycają także zapierającymi dech w piersiach krajobrazami, na tle których wznoszą się wiekowe zamki i rezydencje. Urlop w chorwackich winnicach to wczasy jak z najpiękniejszej bajki.

Chorwacja słynie z wyśmienitych win, a wielu odmian o wysublimowanych aromatach spróbujemy tylko na miejscu. Chorwackie wina są na świecie produktem niszowym.

Na terenach chorwackich winnic – poza rodzimymi uprawami – spotkamy także znane i cenione szczepy Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rieslinga oraz Pinot Gris.

Winnice Dalmacji

Każdy, kto marzy o błogim wypoczynku w otoczeniu dziewiczej przyrody, powinien udać się na Półwysep Pelješac. To właśnie tam, w trudno dostępnym terenie znajdziemy prawdziwe wytchnienie, chłonąc zapierające dech w piersiach widoki. Ale to niejedyny atut tego magicznego miejsca. Pelješac jest także prawdziwym królestwem wina, gdzie rosną i dojrzewają najbardziej cenione odmiany winogron. Tu także poznamy znakomitą lokalną kuchnię, odkryjemy uroki chorwackiej agroturystyki i docenimy urok tutejszych dzikich plaż oraz krystaliczną czystość Adriatyku. Wakacje na dalmackim szlaku winnym ukoją nerwy, zaspokoją głód nowych smaków i pozostawią po sobie duży niedosyt, bo apetyt na Chorwację rośnie wraz z każdą kolejną wizytą.

Winne skarby Istrii

Region Istrii to chyba największy i najciekawszy szlak winny w całej Chorwacji. Ten malowniczy półwysep pełen jest urokliwych miejscowości, w których tradycję winiarską praktykuje się od wieków. Brtonigla, Umag, Novigrad, Dajla, Nova Vas, Grožnjan, Buje, Labin czy Vodnjan to zabytkowe, malownicze miasteczka, które skrywają wiele zachwycających zbytków i małych, lokalnych pracowni artystycznych. Kontemplacja sztuki w towarzystwie wyśmienitych win i chorwackiej przyrody to scenariusz, który szczególnie zachwyci gości wrażliwych na piękno i ceniących różnorodność smaków.

Na tych terenach skosztujemy przede wszystkim win ze szczepów merlot, cabernet sauvignon, muskat, teran oraz słynnej malvaziji. Talerz owoców morza i kieliszek wybornego trunku to najlepsze zwieńczenie aktywnego dnia w otoczeniu zachwycających pereł istryjskiej architektury.

Graševina - Najpopularniejszy, biały szczep uprawiany w Chorwacji. Produkuje się z niego rześkie wina wytrawne o kwiatowo-owocowych aromatach z lekką nutką ziół

Malvazija Istarska - Biały szczep, który daje wytrawne wina o owocowym aromacie.

Žlahtina - Biały szczep, z którego wytwarza się lekkie, orzeźwiające wina wytrawne z nutami cytrusów.

Pošip - Biały szczep, z którego powstają orzeźwiające wina z aromatami owoców i miodu.

Grk - Biały szczep, daje wyraziste, dobrze zbudowane wina o wyraźnym, cytrusowym smaku z lekką nutą kwaskowości i goryczki

Plavac Mali - To czerwony szczep o intensywnym, owocowo-korzennym smaku

Teran - Czerwony szczep, z którego powstają wina o średniej budowie, z wyczuwalnym aromatem śliwek oraz jeżyn

Maja Danica Pecanic

Piwnice Ilok

Szlak winny Ilok jest idealny dla tych, którzy lubią odpoczywać i degustować w jednym miejscu, bowiem większość znakomitych piwnic i winiarni znajduje się w samym sercu tego pięknego miasta. Obrzeża Ilok okalają malownicze pasma winnic, które są wspaniałym miejscem do spacerów i spotkań z lokalnymi znawcami. Miasteczko usytuowane w historycznym regionie Srijem oferuje także wiele atrakcji dla miłośników zwiedzania. Urzekający zamek Odescalchi oraz punkty widokowe Vukovo i Principovac to propozycje długich, interesujących wycieczek, które zwieńczy pokrzepiająca degustacja boskich trunków.

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.